Lock down nog steeds… en nu?

Tsja. Het ziet er naar uit dat we voorlopig nog in hetzelfde schuitje zitten als voorgaande weken. En ik snap het. We moeten iets doen. En vooral niet-doen.

Maar ja. Hoe doen mensen dit (weer)? Tijdens de eerste lockdown kon er veel niet. En lag er veel werk stil. Toen hadden sommige ouders best tijd om hun kinderen thuis les te geven.

Nu zijn heel veel mensen overgeschakeld op online. Gelukkig. Want dat betekent dat er heel veel werk wél kan doorgaan. Maar ja. Dan heb je nu je kinderen weer thuis. En moet je werken. En kán je gelukkig werken. Maar én werken en thuisonderwijs… We doen ons best hier, maar het loopt nog niet zo soepel. Bij jou wel?

Ik denk dat het belangrijk is dat je keuzes maakt in deze tijd. Wat lukt wel, wat kan wel. En wat er niet lukt of kan, dat is dan even jammer. We kunnen ons niet in tienen splitsen.

Ik vind het ook heel interessant hoe verschillend scholen hiermee omgaan. De ene school neemt instructiefilmpjes op bij de lessen die de kinderen moeten doen, er zijn vraag & antwoordsessies voor de kinderen en/of ouders afgewisseld met online-lessen.

Andere scholen geven online lessen in combi met vraag & antwoordsessies voor de kinderen.

Weer andere scholen geven een pakket huiswerk aan de kinderen mee zonder instructie, maar kun je wel vragen stellen gedurende de week.

Boeiend.

Vooral omdat ik merk dat sommige scholen de feedback van de ouders en hun eigen ervaringen hebben meegenomen in de lock-down van nu.
Die scholen schakelden snel, waren al instructies aan het opnemen in de laatste week voor de kerstvakantie, zodat er de eerste week meteen gestart kon worden. Super!

Sommige leerkrachten maken er echt een feestje van bij de opnames van hun instructiefilmpjes of online lessen. Zitten met hun gitaar voor de klas. Liedjes te zingen. Maken grapjes. Ze bedanken kinderen voor hun inzet en de manier waarop ze de opdrachten gedaan hebben.

Dat raakte me. Want uiteindelijk is het allerbelangrijkste in deze tijd de verbinding die je hebt.  Met jezelf. Met elkaar. Ook al kunnen we fysiek niet bij elkaar zijn.

Hierover geef ik binnenkort een masterclass. Die kun je volgen op mijn besloten fb groep.

https://www.facebook.com/groups/academievoorontspannenonderwijs

Ben je nog geen lid? Meld je dan snel aan, dan houd ik je op de hoogte!

Want onderwijs is zoveel meer dan alleen kennisoverdracht. Juist nu.

 

Groet,

Rixta

Over de schrijver
Reactie plaatsen