IJspret

Sneeuw en ijs is een zeldzaamheid geworden in ons landje, dus hebben we alles van de week laten vallen om hier eens even volop van te genieten!

Maren bond haar schaatsjes onder, die kwamen uit de schaatsdoos van opa en oma uit Drenthe en schoot als een raket over het ijs.

Tijn had een spijker in zijn voet gekregen bij de scouting, dus die was minder mobiel, maar met een slee op het ijs was ook leuk.

Grappig hoe je sommige dingen niet echt verleert. Ok, ik zwier niet meer zo over het ijs met een onsterfelijk jeugdig enthousiasme zoals ik deed toen in 20 was, maar het ging toch nog best aardig.

En Rik op zijn Noren schoot op momenten ook even hard vooruit.

Het was magisch.

Zaterdag op de Blikken, een natuurgebied bij Nieuwvliet. Prachtig. Stralende zon, weinig wind. De schaatsten knerpten op het ijs. Blije kinderen, blije mensen. We waren weer even gewoon mensen, onder elkaar. Ja, met afstand, dat is niet zo moeilijk als je lekker aan het schaatsen bent. Maar weer gewoon even ménsen zien. Even een kletsje maken. Onder elkaar zijn. Alleen dát was al een feestje in deze idiote tijden.

Tinka mee, onze nieuwe pup. Het was erg koud, op een bepaald moment kroop ze in de oranje deken en is daar in slaap gevallen. Heb haar met deken en al opgepakt en in de auto op schoot mee naar huis genomen.

We zaten vlakbij een groepje jongelui, die lekker aan het ijshockeyschaatsen waren. Zo cool! Het gemak en de snelheid waarmee ze over dat ijs heen schieten, supergaaf om naar te kijken. Fearless, vol vertrouwen.

Zondag op het Grote Gat, bij ons achter. We konden er zó heen lopen.
Wat hebben we een plezier gehad!
Het ijs lag er super bij, mooi glad. En het zong. En het kraakte hier en daar. Maar we konden erop schaatsen!

Heel Oostburg stond op het ijs. Mannen met profi-schaatspakken en klapschaatsen. Kleine kindjes in skipakken en botjes ondergebonden. Een jongetje op schaatsen van 40 jaar oud, die nog van zijn opa geweest waren. Hoe cool!

Het was echt een feestje. Gewoon even genieten. Van het heerlijke, winterse weer. Van het ijs, van het schaatsen. Even geen Coronagezeik. Wat allemaal niet kan en mag. En daar hebben we natuurlijk ook allemaal begrip voor.

Maar hoe fijn was het om gewoon weer even te kunnen genieten van het leven. Van het cadeautje in de vorm van Koning Winter op het ijs.

Lachende, spelende kinderen, gejoel, vrolijke mensen. Ik moest zelfs even glimlachen om een verkleumde krijsende peuter op het ijs.
Sjonge, wat hebben we dat gemist afgelopen jaar.
Gewoon plezier hebben met elkaar!

En plezier is zó belangrijk! Humor! Gekkigheid! Juist in deze tijden!
Dat we gewoon even kunnen lachen. Lachen is gezond, zeggen ze. Maar dat is ook echt zo.

En dat plezier en die humor en die pret is het eerste dat verdwijnt als mensen overschakelen in de overlevingsstand. En ik zie het keer op keer gebeuren bij leerkrachten. Dat ze het plezier in hun werk verliezen. En dan gaan werken vanuit hun hoofd. En de rest uitschakelen. Omdat het gewoon teveel is.

En dan gaat het snel bergafwaarts. En dan ligt verzuim op de loer.

Daar wil ik iets aan doen. Nu.
Ik wil leerkrachten nu helpen. Met alles wat ik weet en kan op het gebied van emotionele veerkracht. Voor henzelf én voor hun leerlingen.

Laagdrempelig. Simpel. Kostenbesparend. Praktisch.

In de Academie voor Ontspannen Onderwijs vind je alles wat je nu nodig hebt.
Zodat we nú iets kunnen doen en niet hoeven te wachten op nóg meer uitval en een nog groter lerarentekort dan dat er al is.

Wil je mij helpen om zoveel mogelijk leerkrachten en scholen te helpen?
Dan zou het super zijn als je dit bericht door zou willen sturen aan mensen die het onderwijs ook een warm hart toedragen.

Mijn missie is om leerkrachten overeind te houden zodat ze met passie en plezier voor de klas kunnen blijven staan. En dan hun onderwijs naar een hoger plan te tillen. En dat gaat niet als je de hele dag bezig bent met overleven, brandjes blussen en gedoe in je groep. Dan heb je echt geen energie meer over om te kijken hoe het ook anders kan. En beter.

Je kunt ook lid worden van mijn besloten fb groep: https://www.facebook.com/groups/academievoorontspannenonderwijs

Hier inspireren we elkaar, delen we good practices en geef ik regelmatig fb lives en masterclasses. Binnenkort gaat het over contact en verbinding met je klas (en met de ouders). Want het is super dat de scholen weer open zijn, maar hoe ziet dat eruit komende tijd? Waar leg je je prioriteiten? Wat is er nu belangrijk?

En meer info vind je ook op www.ikstaonderwijsadvies.nl/academievoorontspannenonderwijs

Groet,

Rixta

Over de schrijver
Reactie plaatsen