Het nieuwe normaal

Laatst las ik een artikel. Het ging over dat we in deze tijden van veel online contact eerlijker worden over hoe het eigenlijk echt met ons gaat.

In plaats van ‘Hoe gaat het?’ ‘Goed. Druk.’ gesprekken te voeren, zijn we nu eerder geneigd om eerlijker te zeggen hoe we ons voelen.

En dat is goed nieuws.

Dat betekent dat we ons veiliger bij elkaar beginnen te voelen.
Dat we ons blijkbaar veilig genoeg voelen om te zeggen dat we even niet zo lekker in ons vel zitten, dat we ons zorgen maken, dat we bang zijn, of boos, of dat we ons machteloos voelen tegen zoveel leed en onrecht in de wereld, waar we geen invloed op hebben. Of in ieder geval niet zoveel als we graag zouden willen.

En als je je veilig genoeg voelt, dat durf je meer. Dan durf je je kwetsbaar op te stellen.
En door je kwetsbaar op te stellen, nodig je de ander ook uit om zich kwetsbaar op te stellen. En verhalen te delen.

En kunnen we luisteren naar elkaar.

Elkaar helpen. Gewoon door er even te zijn voor elkaar. Zonder meteen een mening of oordeel te hebben. Of een lumineuze oplossing. Er alleen maar even te zijn is vaak al voldoende. Daarin kunnen we zoveel voor elkaar betekenen.

Want we weten niet hoe het is om de ander te zijn. We weten niet hoe het voelt om mee te maken wat iemand meemaakt. Dat is voor iedereen weer anders.

Wat we wel weten is hoe het is om een mens te zijn. Met ups en downs, met vallen en opstaan, met vreugde en verdriet. Met rouw en intense blijdschap. Met licht en donker. En alle gradaties en varianten die het leven voor ons in petto heeft.

En juist dat mens-zijn en onze kwetsbaarheid is dat wat ons met elkaar verbindt. Niet wie de hoogste, de stoerste, de mooiste, de slimste of de perfectste is.

Het gaat om het contact dat we met elkaar hebben. En dat we in deze tijden mogen ervaren hoe belangrijk contact is. Verbinding. Aandacht. Liefde.

Laten we alsjeblieft onze kinderen leren om kwetsbaar te durven zijn. Door een veilige setting te creëren. Thuis, op school, op straat, bij clubs, muziek en sport. Dat is denk ik de belangrijkste taak die we nu hebben als onderwijsprofessionals en opvoeders.

We kunnen de wereld niet naar onze hand zetten. De wereld is niet maakbaar. Er kan veel en je kunt veel bereiken en voor elkaar krijgen, maar uiteindelijk hebben we allemaal vroeg of laat te maken met tegenslag. Met lastige en moeilijke gevoelens.

En dat vinden we vaak zelf al ingewikkeld genoeg, laat staan dat we er iets mee kunnen met kinderen. Dat vraagt nogal wat.

Mijn missie is om onderwijsprofessionals een dusdanig veilige sfeer op school te laten creëren, zodat kwetsbaarheid onderdeel wordt van wie wij zijn en wat we doen.

Dat is dat het nieuwe normaal. Zonder dat het een ‘dingetje’ is.

Omdat als we ons kwetsbaar op durven stellen en eerlijk kunnen zijn over hoe we ons voelen, wat ons bezighoudt, we dan met elkaar tot zoveel meer in staat zijn.

We ons dan zoveel meer gezien en gehoord voelen door de ander.

Dan is er rust en aandacht.

Dan is er geen pestgedrag meer.

Dan voel jij je als leerkracht ook weer prettig en fit en sterk.

Is er minder uitval.

Blijven jonge getalenteerde leerkrachten in het onderwijs.

En werken we meer samen met ouders door positieve communicatie.

En ontwikkelen we met elkaar meer emotionele veerkracht.

Meer emotionele intelligentie.

Meer begrip. Meer verdraagzaamheid.

Meer inzicht en meer bewustwording.

En dan is Sky The Limit!

Wat je dan ook maar wil bereiken.

Je wordt daarin gesteund en gedragen door je medemens.

Hoe cool is dat?!

Geniet deze dagen, lieve mensen.

Van het contact en de verbinding met elkaar. Live in kleine groepjes, online met de hele familie en je vrienden.

En ik nodig je uit om jouw verhaal te delen.

Hieronder of in een privé-contact met elkaar.

Want in onze verhalen herkennen we onszelf en de ander.

Groet,

Rixta

Ps. In de Academie voor ontspannen onderwijs vind je alles over mindset, omgaan met tegenslag, emotionele intelligentie en veerkracht.

Meer weten?

www.ikstaonderwijsadvies.nl/academievoorontspannenonderwijs

En ben jij onderwijsprofessional?

Dan nodig ik je van harte uit om lid te worden van de besloten facebookgroep:

https://www.facebook.com/groups/academievoorontspannenonderwijs

#leerkrachten #leraren #juffen #meesters #basisschool #basisscholen #nederland #belgie #school #scholen #coaching #coach #rustindegroep #metpleziervoordeklas #gripopjegroep #academievoorontspannenonderwijs #groen #alternatief #kerst #kerstfeest

Over de schrijver
Reactie plaatsen