Ellendige ziekten

Ben een boek aan het lezen. Zoönose heet het. Van David Quammen. Mijn vader had het lagen liggen en hij zei dat dit een welkome afleiding was naast mijn emo-literatuur. Hahaha. Bedankt pap.

Maar, ik moet zeggen, ik ben nu halverwege en ik vind het een mateloos interessant boek.
Het gaat over vreselijke virussen en bacteriële infecties. Veel bloed en ellende dus. Maar vanuit een breder perspectief. Ziekten bekeken niet alleen vanuit een medische invalshoek, maar ook vanuit de ecologie bezien. Het gaat erom wat maakt dat virussen wanneer op mensen overspringen en ons ziek maken. En hoe de wetenschap zich door de eeuwen heen hierin heeft ontwikkeld en bekwaamd. Eén groot avontuur. En superboeiend.

Dit Coronavirus was te voorspellen. En dit is ook gebeurd als je de informatie uit dit boek leest, dat in 2012 is geschreven. De vraag was niet zozeer óf er een pandemie zou uitbreken, maar meer wanneer.

Je wordt er niet meteen supervrolijk van, het is niet leuk om te lezen hoe mensen of dieren lijden en sommigen sterven, maar als je hier doorheen kijkt, dan kom je tot een groter geheel der dingen.

Bijvoorbeeld dat de afgelopen 25-27 jaar de mensheid verdubbeld is.
En dat waar we voor kiezen om te doen (vlees eten, oerwouden kappen voor veevoeder om maar even iets te noemen), heeft dus een enorme impact op de aarde. En dus op ons.

Nou eet ik al jaren geen vlees en vis (vis alleen als ik het zelf uit de zee hengel). Maar na het lezen van dit boek ben ik er helemaal klaar mee.

1) Het is niet goed voor de mensheid, we komen op een punt dat er niet voldoende water meer is en het houden van vleesvee kost enorm veel water.

2) Het is niet goed voor de mensheid, hele oerwouden worden gekapt, waardoor er een enorme ecologische verstoring optreedt, met desastreuze gevolgen voor veel dieren en planten. En dus ook voor ons.

3) Het is niet goed voor de mensheid, de oerwouden zijn de longen van de aarde. Die zijn een keer op als we ze om blijven hakken. Moeten we dus kiezen tussen vlees eten of ademhalen. Of misschien hebben we tegen die tijd wel niet meer zoveel te kiezen. Gaan we gewoon dood vanwege te weinig zuurstof. Jammer de pammer.

4) Het is niet goed voor de mensheid, het handelen in dieren dan wel het eten van vlees kan voor verspreidingen van ziekten zorgen (MKZ, vogelgriep, SARS, Q-koorts, Ebola, Corona etc.)

Kortom, bij het eten van vlees is gewoon geen goed verhaal meer bij te verzinnen. Sorry. ‘Omdat ik het lekker vind’. Tsja.

 

Zou mooi wezen als iedere school die zich ‘gezonde school’ noemt of zou willen noemen, hier eens over nadenkt.

Dat je gewoon zegt met z’n allen. ‘Joh, weet je, laten we hier een helder standpunt over innemen. Om te laten zien aan toekomstige generaties dat we goed voor onszelf en de aarde willen zorgen. Dus op onze school eten we geen vlees en vis meer.’

Zo simpel kan het zijn. Dat is mijn ogen écht een gezonde school!

Genoeg lekkere alternatieven trouwens. En uiteindelijk beter voor de algehele volksgezondheid, doordat kinderen vanaf jonge leeftijd meer groente en fruit eten op school. Wat weer bijdraagt aan een betere weerstand en algehele gezondheid. Handig voor wanneer er een volgend virus uitbreekt.

Ik zeg: win-win-win.

Het stoppen van het eten van vlees en vis lijkt mij een makkelijkere keuze dan een discussie aan te zwengelen over geboortebeperking. Dat zijn toch ingewikkeldere zaken. Afhankelijk van hoe je hier naar kijkt.

Al lijkt het mij een goed idee om met elkaar eens na te denken over hoeveel mensen onze aarde nog kan herbergen. Op een manier dat we in harmonie met elkaar en de natuur kunnen leven. Het houdt ergens een keer op.

Voer voor een volgend blog.

Om nog even terug te komen op het boek: we hebben niet alles onder controle en dat gaat ook niet gebeuren. Misschien tijdelijk, omdat we weer een nieuw vaccin hebben uitgevonden, waarvoor hulde en dank aan alle wetenschappers die hier dagelijks hun eigen levens voor op het spel zetten, maar er zullen altijd virussen en ziekten blijven bestaan. Omdat dat nou eenmaal is hoe de natuur werkt. En oja, wij zijn ook natuur. Zelfs als je in de stad woont. 😉

Ik vind het mateloos boeiend om te lezen wat iemand beweegt om te doen wat hij/zij doet (daar heb je dan dat emo-stuk weer). Dat iemand dus met structureel gevaar voor eigen leven in een laboratorium werkt om de meest dodelijke virussen te onderzoeken. En ja, er sterven ook regelmatig medici tijdens het hun werk. En toch doen ze het. Omdat ze voelen dat dit is wie ze zijn en wat ze te doen hebben.

En dat raakt me. Omdat ik dat ook zo voel bij het werk dat ik doe.
In de Academie voor Ontspannen Onderwijs. (Ik loop in mijn werk beduidend minder fysiek risico, dat dan weer wel 😉)

Leerkrachten ondersteunen in deze pittige tijden. Antwoorden geven op hun vragen.
Praktische hulp. Laagdrempelig. Simpel. En ik speel in op wat er nú nodig is.
Waar leerkrachten nú tegenaanlopen.

Meer weten?

www.ikstaonderwijsadvies.nl/academievoorontspannenonderwijs

Ik ga nog even verder lezen in het Zoönose boek. Keep u posted 😉

Over de schrijver
Reactie plaatsen