Elsasneeuw

Laatst sneeuwde het. Het was lichte poedersneeuw en het woei hard. Ze hadden code rood afgegeven vanwege extreme weersomstandigheden (voor Nederlandse begrippen dan, mijn vriendin uit Oostenrijk moet hier altijd heel erg hard om lachen, maar goed.)

Maren zei: ‘Kijk eens mam. Elsasneeuw! En ik denk dat iedereen (die de film Frozen heeft gekeken) precies begrijpt wat ze bedoelt.

Het was prachtig. Wervelende sneeuw, in grote en kleine vlagen die rond ons huis woeien. Joelende kinderen, want hoe leuk is sneeuw!!!

En het was nog leuker dat het even is blijven liggen.
Tinka voor het eerst mee in de sneeuw. Met die kleine pootjes, en een bibberend lijfje. Te schattig. Sneeuw eten, erin rollen, rennen en springen. Echt koddig om naar te kijken!

Onze nieuwe pup brengt zoveel vrolijkheid in huis! Ze is zo grappig! En we moeten zo vaak lachen om haar vreemde capriolen of als ze ergens weer een slof of sok te pakken heeft, die we dan natuurlijk afpakken en haar iets anders geven om in te bijten.

Ik denk dat het niet voor niets is dat dieren in ons leven zijn gekomen. Linda Kohanov heeft hier eens een prachtige lezing over gegeven. Dat wij mensen niet de dieren in ons leven gebracht hebben, maar dat dieren ervoor gekozen hebben om contact met ons te leggen. En dat vanuit daar een connectie is ontstaan. En domesticatie van dieren.

Zeer boeiende materie. Ben nu de Eponaquest-opleiding aan het volgen, van Linda Kohanov. Omdat dieren, en paarden in het bijzonder ons zo goed kunnen helpen voelen.

Want dat valt af en toe niet mee, dat voelen.
Daar hebben we vaak helemaal geen zin in.
Dan voel je dat je moe bent, of pijn hebt, of je voelt weerstand tegen een bepaalde situatie. En raak je boos en geïrriteerd.

En we zijn heel goed in er vanalles aan doen om maar niet te hoeven voelen. De farmaceutische industrie vaart hier wel bij aan anti-depressieve middelen.

Of we gaan roken en/of drinken. En/of drugs gebruiken.
Of heel veel tv kijken. Of gamen. Of eindeloos op internet zitten. Of op onze telefoons pielen.

En we doen dit bij tijd en wijle allemaal. Een of meerdere varianten die hierboven staan beschreven.

Korte termijn lekker, maar lange termijn zo niet helpend.

En wat ik zo cool vind aan de filosofie van Linda Kohanov is dat het gaat om het leren van je emoties. Emoties niet te zien als irritante plaaggeesten die je het leven zuur proberen te maken, maar meer als boodschappers die je iets te melden hebben.

En als je er dus op die manier mee omgaat, dus leren voelen wat je voelt, wat het ook is, dan word je dus emotioneel veerkrachtiger. Kun je gewoon meer hebben.

En laten we dat juist nu goed kunnen gebruiken!

Dat is wat ik leerkrachten nú wil meegeven. Ok zijn met alles wat er is. Ok zijn met alles wat je voelt. Bij jezelf en bij wat er allemaal is je klas gebeurt.

Wat het gaat er vaak helemaal niet om dat leerkrachten niet weten wat ze moeten doen. Maar meer dat ze zich vaak helemaal niet comfortabel voelen bij wat ze moeten en zouden willen doen, bijvoorbeeld bij ongewenst gedrag, consequent zijn of een weerwoord geven tegen een bijdehandte ouder.

En als je je emotioneel veerkrachtiger voelt, dan zit je lekkerder in je vel.

‘Emotional fitness’.  Werkt trouwens hetzelfde als fysieke fitness. Als je het meer oefent, word je er dus beter in. Worden je spieren sterker. En je emotionele veerkracht neemt toe.

Logisch eigenlijk.

En als je een grotere emotionele veerkracht hebt, gaan de dingen makkelijker. Voel je je stevig in je schoenen staan. Kun je meer hebben. Word je minder snel ziek. Fysiek én psychisch.

Dus dat is wat ik doe.

In de Academie voor Ontspannen Onderwijs.

Praktische hulp. Laagdrempelig. Simpel. En ik speel in op wat er nú nodig is.

Waar leerkrachten nú tegenaanlopen.

Meer weten? www.ikstaonderwijsadvies.nl/academievoorontspannenonderwijs

Hier is een filmpje over de Academie voor Ontspannen Onderwijs. 

Groet,

Rixta

PS: Wil je als onderwijsprofessional tips en inspiratie? Over de lockdown, over leiderschap? Over ‘emotional fitness’?

Meld je dan aan voor mijn besloten fb groep: www.ikstaonderwijsadvies.nl/academievoorontspannenonderwijs

Binnenkort volgt er een masterclass over wat kinderen nú van ons nodig hebben in de klas, na zo lang thuisonderwijs te hebben gehad.

Over de schrijver
Reactie plaatsen