Groot onderwijshart

Ik denk dat iedereen zijn werk goed wil doen. Dat iedereen met de beste intenties doet wat hij of zij kan om het beste uit zichzelf te halen en uit alle kinderen die je in de klas hebt.
Ik geloof niet dat ik ooit een leerkracht heb ontmoet, in mijn 20+ jaar onderwijservaring die de kantjes ervan af liep.

Ik denk dat dat komt omdat dit vak, hoe afgezaagd het ook klinkt, echt een roeping is. Net als de zorg. Dat kun je niet half doen. Je moet er elke dag weer staan, met alles wat je hebt
en kan. En dat is ook wat ik zie als ik op scholen kom. Enthousiaste, gedreven mensen, met een groot onderwijshart.

En, ook al even afgezaagd, waar je kracht ligt, ligt ook je grootste zwakte.
Want zowel mensen uit de zorg als uit het onderwijs kunnen niet zo goed ‘nee’ zeggen. Ik in het begin van mijn onderwijscarrière ook niet. Ik had 31 kinderen in mijn eerste groep.
Er kwam een meisje bij uit Colombia. Sprak geen woord Nederlands. Ze had een waterhoofd en was niet zindelijk. In het kader van het passend onderwijs moest dat allemaal kunnen en willen. En doen. Ik weet nog goed dat ik haar op een dag aan het helpen was op het toilet, terwijl mijn klas zonder toezicht op dat moment ontplofte.

Ik was zo gefrustreerd! Ik knalde de deur dicht, het raam vloog er net nog niet uit. Dat hielp, wat het was meteen stil. Ik plofte op mijn bureaustoel en barstte in tranen uit. Ik
kon niet meer. Na wekenlang van de een naar de ander rennen en iedereen proberen te helpen, voelde ik dat ik aan alle kanten tekort schoot. Ik kon niet elk de aandacht en hulp geven die ze nodig hadden. Dat was een pijnlijk moment.
Toen zei een jongetje: ‘Misschien moet je even chillen juf.’
Ik lachte door mijn tranen heen. Ja, dat zou wat zijn. Toen nog geen idee hoe dat moest tussen al de drukte van de dag heen.

Wat heb ik die eerste jaren veel geleerd.
En wat vind het fijn om al deze kennis, expertise en ervaring nu over te dragen op de volgende generatie.
De online Academie voor ontspannen onderwijs is een innovatieve manier om leerkrachten meer mee te geven op het gebied van begeleiding en ondersteuning. Voor beginnende
leerkrachten en leerkrachten die al een tijdje meedraaien. Zodat je op een gezonde manier  je werk kunt blijven doen, leert om je grenzen aan te geven, zonder dat je je er slecht over
voelt en goed voor jezelf en je klas kunt zorgen.
Want we hebben allemaal een heel groot onderwijshart. En dat is mooi, maar het moet niet ten koste gaan van onszelf, want dan kunnen we niet meer werken. En ons ding doen.
En de cijfers wijzen uit dat het nu nog wel ten koste gaan van onszelf. 1 op de 4 leerkrachten krijgt vroeg of laat te maken met een burn-out. Dat is niet ok.
Daar wil ik iets aan doen. Vandaar de online Academie voor ontspannen onderwijs.
Die start na de zomervakantie.
Meer info volgt binnenkort, maar als je hier alvast iets over wil weten, stuur mij gerust een mail. Ik beantwoord graag al je vragen.

Zou je hieronder een reactie willen achterlaten wat je vond van dit artikel? En doorsturen naar iemand van wie je denkt dat hij of zij dit ook wel interessant zou kunnen vinden?
Zo help je mee aan meer ontspannen leerkrachten voor de klas!
Alvast heel erg bedankt!
Groet,
Rixta

Over de schrijver
Reactie plaatsen