Autonomie

Dat is wat ik leerkrachten gun. Meer autonomie over hun vak.
Want als mensen ergens blij van worden is dit één van de dingen die vaak genoemd wordt.

Dat je zélf kunt bepalen wat je doet, wanneer, met wie, hoe etc. En laten we eerlijk zijn. Leerkrachten hebben kinderen de hele week in de klas. Zíj weten precies welk kind waar zit in zijn of haar ontwikkeling. Zíj voelen al bij binnenkomst aan of een kind lekker in zijn vel zit of niet. Zíj weten vaak wat er allemaal speelt in hun groep. Wie er gepest wordt, wie pest. Wie de leiders zijn, de ambassadeurs, de volgers, de clowns.

De leerkrachten weten de doelen die ze willen halen voor dat jaar.

En het Coronavirus is er ook nog steeds. Maatregelen. Gedeeltelijke lock-down. Gelukkig mochten de scholen openblijven, tot nu toe.

Het zorgt allemaal voor weer extra druk. Meer uitval, onzekerheid, spanning, stress.
Leerkrachten werken zó hard. Hebben écht hart voor hun vak. Voor de kinderen.

We kunnen ze niet missen.
Juist nu niet.

Mijn missie is om leerkrachten weer hun autonomie terug te geven. Eigenlijk zoals het zou moeten.
Zodat ze de dingen gaan doen die ze nodig vinden en zo hun onderwijs op een hoger plan te tillen.
Want met een tekort aan leerkrachten en een nog hoger ziekteverzuim en stress dan er al was, komt ons onderwijs in gevaar. En daarmee de ontwikkeling van onze kinderen.

Dat kan niet.
En ik denk dat we daar iets aan kunnen doen.

In de Academie voor ontspannen onderwijs, leer je wat je nodig hebt als leerkracht. Zodat je kunt doen wat nodig is om goed voor jezelf te zorgen, jezelf serieus te nemen, je grenzen aan te geven. En tevens leer je dit weer aan je groep.

Je leert omgaan met lastige zaken, zoals heftig gedrag in je klas, en gesprekken waar je tegenopziet.

Je krijgt inzichten mee op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling 2.0. Inzichten die je onderwijs diepgang geven en jij jouw onderwijs weer naar een hoger plan kan tillen. Meer toegespitst op wat jouw klas nu van jou nodig heeft.

Kortom, in deze Academie sta jij als leerkracht centraal. Het gaat om jou. Om jouw groei. Om jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Om jouw groep. Want als jij niet overeind blijft, wie gaat onze kinderen straks dan lesgeven?

Ontspannen onderwijs. Ontspannen leerkrachten. Relaxte kinderen.
Want we hebben al genoeg spanning dacht ik zo.

Kijk op www.ikstaonderwijsadvies.nl/academievoorontspannenonderwijs

Als je het interessant vindt, dan kun je hier de brochure gratis downloaden.

Mijn missie is om alle leerkrachten die we nu hebben zoveel mogelijk te ontlasten en te ondersteunen, en beginnende leerkrachten binnen het onderwijs te behouden, omdat ze ervaren hoe leuk het is om elke dag weer les te geven. Omdat je je rustig en zelfverzekerd voelt en vol vertrouwen aan het werk bent. (En niet binnen 5 jaar het onderwijs weer verlaat, zoals nu een kwart van de beginnende leerkrachten doet).

Help mee om mijn missie in de wereld te zetten door dit bericht te delen met mensen die het onderwijs ook een warm hart toedragen.

Dankjewel!

Ik wens je een prachtige dag toe vandaag!

Groet,

Rixta

Over de schrijver
Reactie plaatsen