9/11

Elk jaar weer staan we even stil bij de vliegtuigramp en het WTC in New York.

Een moment van bezinning.

Een moment van bewustzijn.

 

Waar kiezen we zelf voor?

Verdraagzaamheid of polarisatie?

Oordelen of mededogen?

Haat of liefde?

 

We zijn allemaal het product van onze afkomst, opvoeding en maatschappij.

Wij zijn niet anders dan anderen.

 

Hoe we denken over onszelf, over elkaar, over onze wereld bepalen onze acties.

Niemand wordt geboren met de wens of de behoefte om anderen pijn te doen.

En toch doen we in ons leven allemaal wel eens, in meerdere of mindere mate.

 

Laten we een wereld creëren voor onszelf en voor onze kinderen waarin we ons bewust zijn van onszelf, van onze gedachten, onze gevoelens, onze meningen. Of die gebaseerd zijn op feiten of op irreële angsten.

We hebben allemaal hopelijk geleerd van onze geschiedenis. Van de oorlogen, van de Trumpiaanse tijdperk. Dat haat, schaamte, schuld en oordelen over elkaar weinig goeds brengt.

Lieve mensen, denk na voordat je iets zegt over een ander. Voordat je iets post. Voordat je je mening verkondigt.

Want we zijn allemaal spiegels van elkaar. Omdat we allemaal mensen zijn.

Daarin zijn we allemaal gelijk.

 

Betekent dat we onrecht moeten accepteren? Nee, natuurlijk niet.

Dat we geen mening mogen hebben over schadelijk gedrag? Natuurlijk wel.

Maar zoom eerst even uit. Wie zegt wat? En waarom? Wat is het doel?

Want het is makkelijk om angst en haat te zaaien. Daar zijn we allemaal gevoelig voor. Maar om een betere wereld te creëren is het vaak niet de meest helpende strategie.

 

Ik ben vóór gelijk(waardig)heid. Tussen mannen en vrouwen. Tussen mensen.

Ik ben vóór verdraagzaamheid tussen mensen, ongeacht hun geloof, overtuiging of religie.

En ik ben bovenal vóór respect. Omdat je zonder respect voor elkaar niet met elkaar kunt communiceren. Dan kun je geen gesprek voeren. Want dan luister je niet naar elkaar. Dan ben je alleen bezig met je eigen standpunten verdedigen. Omdat je je aangevallen voelt. Of om wat voor reden dan ook.

 

Dat vind ik trouwens het mooie van paarden.

They just don’t care.

Welke huidskleur je hebt. Welk geloof of religie. Man of vrouw of kind. Of je een beperking hebt. Welke seksuele voorkeur.

 

Waar wij ons druk maken over wie er wat wel en niet mag, wel en niet zou moeten mogen, grazen paarden vredig samen. Nog nooit een paard gezien de zei tegen een ander: ‘Jij bent gevlekt, ik moet jou niet. Jij mag hier niet grazen.’ Of: ‘Jij bent een merrie en ik een hengst, dus ik heb voorrang op dit stukje gras.’ Gebeurt niet. Er is voor iedereen gras genoeg. En dat weten ze. Ook in tijden van schaarste. Zorgen ze voor elkaar. Ze respecteren en vertrouwen elkaar. Omdat ze weten dat ze afhankelijk van elkaar zijn om te overleven.

En er is meer paardenwijsheid te delen als het gaat om authentieke relaties. Over sociaal-emotionele vaardigheden. Over respect en communicatie.

En waarom ik dit met je wil delen, is omdat jij als onderwijspionier de beste support verdient die er is. Omdat het onderwijs niet altijd even leuk en makkelijk is. En soms best stressvol. En het ziekteverzuim al jaren te hoog en er te weinig leerkrachten zijn. Dat komt niet goed als we jullie onderwijspioniers niet de beste support geven die er is.

En hier heb ik iets supergaafs voor ontwikkeld, gebaseerd op mijn 25 jaar onderwijservaring en ‘natural horsemanship’, natuurlijk communiceren met paarden. Hier wil ik je heel graag nog veel meer over vertellen! Over de Academie voor Ontspannen Onderwijs.

 

In de live paardenworkshop ‘Ontdek het fundament van consequent leiderschap’ leer je bijvoorbeeld over leren voelen wat je voelt, zodat je vanuit daar kunt leren hoe je constructief leiding geeft aan jezelf en aan je klas. Omdat je paarden niet voor de gek kunt houden.

Ben jij nieuwsgierig wat je van paarden kunt leren over (sociaal) emotionele ontwikkeling?

Kom dan naar deze supergave workshop!

Een eerste kennismaking met een supergave en innovatieve manier van werken en leerkrachtsupport.

 

Meld je hier vast even aan bij mijn gratis besloten fb groep, dan blijf je op de hoogte!

https://www.facebook.com/groups/academievoorontspannenonderwijs

Ik verheug me erop om je te ontmoeten!

Hier is de link voor meer info over de live paardenworkshop ‘Ontdek het fundament van consequent leiderschap’. www.ikstaonderwijsadvies.nl/livepaardenworkshop/

 

Kun je niet live aanwezig zijn? Geen punt, ik heb ook een gratis online variant. ‘Ontdek de 3 geheimen van ontspannen leraarschap’. Wel handig als je een beetje relaxed aan je nieuwe schooljaar begint, toch? En dat ook zo kunt houden 😉

Meer info over deze workshop vind je hier: www.ikstaonderwijsadvies.nl/gratisworkshop/

(Eerste datum is dinsdag 5 oktober om 15.30-17.00.)

 

Lijkt dit jou leuk, leerzaam en waardevol? En/of weet je iemand die dit ook leuk zou vinden? Dan zou ik het waarderen als je dit bericht door zou geven aan jouw netwerk.

Mijn missie is om zoveel mogelijk leerkrachten te ondersteunen, zodat ze ontspannen en met passie en plezier hun werk kunnen en willen blijven doen.

Fijn als me wil helpen bij mijn missie. 😉

Heb een ontspannen weekend!

 

Groet,

Rixta

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen