Paardentaal

Paarden zeggen zo veel als je hun lichaamstaal leert lezen. Een opgetrokken neusvleugel, een strak kinnetje, een hoofd dat van je wegdraait of juist naar je toe.
Ben je in contact met jezelf, met je lichaam, dan is het veel makkelijker om in verbinding met je paard te blijven.

Hiervoor hebben we ‘At Liberty’ oefeningen. Paard los, zonder touw of halster. Dan hou je namelijk alleen de naakte waarheid over. Hoe zit ik in mijn vel? Hoe voel ik me? Ben ik in verbinding met mezelf? Als het antwoord ‘ja’ is op deze vragen, is je paard graag bij je. Dan vindt hij het leuk om samen met je te spelen en te werken.

Is het antwoord ‘nee’, succes dan. Dan wandelt je paard vrolijk weg, op zoek naar zijn vrienden of een lekker plukje gras. En gelijk heeft ie.

Dit zie je ook vaak in contact met je klas. Let er maar eens op. Ben jij echt aanwezig in je eigen lichaam als je lesgeeft, of ben je in je hoofd al bezig met het volgende dat op het programma staat? Grote kans dat de kinderen dan ook afhaken en iets anders gaan doen en jij vervolgens alle zeilen weer bij moet zetten om de boel weer aan te zwengelen.
Kost superveel energie.

Probeer het maar eens uit.
Voel je voeten op de grond terwijl je bezig bent met je verhaal.
Voel je ademhaling.
Meer is het niet.

En ik ben benieuwd naar je ervaring.

Ondertussen keutelen wij nog even door op stal met de paarden.
Kijken of we een beetje in verbinding kunnen blijven.

Fijne zondag!

Groet,

Rixta

PS: Meer weten over een goede communicatie tussen jou en je leerlingen? Over gedrag en brandjes blussen in je groep? En over relaxed lesgeven. At liberty?

Kijk rustig even op mijn website:

www.ikstaonderwijsadvies.nl/academievoorontspannenonderwijs

Download hier de gratis brochure.

Over de schrijver
Reactie plaatsen