Goed

In al die jaren dat ik met kinderen, teams en directeuren werk, is me opgevallen dat het vaak gaat over goed. Over het goed willen doen. Over goed genoeg willen zijn. Over genoeg weten. Over genoeg kunnen.

En dat we vaak het gevoel hebben dat we dit dus niet zijn. Niet goed genoeg. Niet knap, slim, mooi, intelligent, slank, aardig, attent, lief (vul er zelf nog een paar in…) genoeg.

Hier doen we onszelf de wereld mee tekort.
We zijn namelijk allemaal wél goed genoeg. We weten genoeg. We kunnen genoeg. We zijn het waard om van te houden. We zijn het waard om er gewoon te mogen zijn.

Ik heb leerkrachten, directeuren en kinderen zien verkrampen in dit gevoel van ‘niet goed genoeg’. En ik herken m. Want ik heb dit ook gehad. En nog soms.

 

Maar het zijn overtuigingen. Ontstaan door gebeurtenissen in onze jonge jaren waar we geen invloed op hadden. En die overtuigingen zijn ons eigen verhaal geworden.
En we zijn die verhalen gaan geloven.

En we geven deze verhalen door aan onze kinderen, doordat we ons hier niet bewust van zijn. Maar we handelen er wel naar. En dat is wat kinderen zien.
En kinderen leren niet zozeer van wat we zeggen, maar veel meer van wat we doen en voorleven.

Hoe help je jezelf aan een nieuwe overtuiging van ‘goed genoeg?’
‘Ik mag er zijn zoals ik ben. Ik ben genoeg, ik weet genoeg, ik kan genoeg. Ik ben het waard om van te houden. Ik ben het waard om er te zijn’.

En hoe help je je kinderen hiermee?
Thuis en op school?

 

Hier gaan we o.a. mee aan de slag in de Academie voor ontspannen onderwijs.
Een Academie waar vertrouwen in jou als mens en als leerkracht centraal staat.
Jij staat als leerkracht centraal!
Want als jij krijgt wat je nodig hebt om ontspannen voor de klas te staan, dan reken je ook meteen af met al die niet-helpende overtuigingen. En ga je doen wat helpend is. Voor jezelf en voor je klas.

Kijk voor meer info op www.ikstaonderwijsadvies.nl/academievoorontspannenonderwijs

Als je het interessant vindt, dan kun je hier de brochure gratis downloaden.
En wil je meer weten? Neem gerust even contact met me op per mail of telefoon.
Dan kun je alles vragen wat je wil weten.

Maak er een mooie dag van.
En geniet ervan.

Groet,

Rixta

Over de schrijver
Reactie plaatsen