Dag Sint

Het zijn wilde weken in het onderwijs. Afgelopen periode stond in het teken van Sinterklaas. Een gezellige, maar ook drukke periode. En dit jaar ook weer anders dan anders, omdat we niet met grote massa’s mensen bij elkaar mogen komen. Volkomen begrijpelijk. Safety first. En respect voor alle leerkrachten die er, ondanks al het gedoe, toch weer een mooi feestje van hebben gemaakt voor de kinderen.

Komende weken staat in het teken van kerst.
Dit feest heeft weer een heel andere sfeer.
Meer naar binnen gericht. Meer rust in de klas. Lichtjes aan. Zachte kerstmuziek.

En misschien ook een mooi moment om met je klas even stil te staan bij afgelopen jaar. Want het was me het jaartje wel.
Zeer dynamisch.

Misschien kun je het eens met je klas hebben over wat dit jaar jullie allemaal gebracht heeft. Wat je geleerd hebt. Over jezelf, over anderen.
Misschien is er ergens een nieuw bewustzijn ontstaan. Over hoe krachtig we met zijn allen kunnen zijn als het er op aan komt. Wat me allemaal kunnen bereiken als het echt nodig is.

Laat de kinderen eens vertellen, tekenen of opschrijven wat zij van dit hele jaar geleerd hebben en wat zij zouden doen om de wereld een beetje mooier te maken.

Kinderen hebben vaak de meest geweldige ideeën. Zeer creatief. Omdat ze buiten de geijkte paden denken. En ik hoop dat dat zo blijft. Dat we deze generatie meegeven dat we anders moeten gaan denken en doen. Dat het tijd is voor verandering. En dat het goed is als je met je kop boven het maaiveld uitsteekt. Dat we dat stimuleren. Doen. Ga. Onderzoek. Probeer. Vind uit. Experimenteer.

En het doet er niet toe als het niet in 1x lukt. Daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je blik verruimt. Dat je met een nieuwsgierige blik naar de wereld blijft kijken. En dat als je iets wil, dat je dan onderzoekt en blijft experimenteren, net zolang totdat je iets hebt gevonden dat wel werkt. wat misschien iets totaal anders is dan je had verwacht, maar dat is juist het leuke van die open blik. Dat je alles mag ontvangen, wat het ook is. Een nieuw idee, een nieuw uitprobeersel, een nieuw experiment.

Ik denk dat dat ons als mensheid verder gaat brengen.
Meer bewustzijn. In alles wat we doen.

Geniet dus van deze periode. Van je reflectie op 2020.
En van de hele kerstsfeer. Waar iedereen op zijn eigen manier invulling aan geeft.
Helemaal goed.

Heb een mooie week met elkaar.

Groet,

Rixta

Over de schrijver
Reactie plaatsen