Ursula

Nog even over de Luizenmoeder.

Grappig hoe ze de naam hebben bedacht voor dit personage. Ursus betekent beer en Ursula is ook wel een beetje een moeder-beer-type. Assertief op het agressieve af, vechtend voor haar twee kinderen.

Je kent het type wel. Zo’n moeder die te pas en te onpas je lokaal binnen komt stormen (die uit mijn klas vroeger vaak zwaaiend met plu) en die vaak verhaal komt halen. Soms gaat het over haar kind, soms over andere schoolse zaken. Omdat ze haar mening even kwijt moet, omdat ze het ergens niet mee eens is, whatever. O, wat heb ik veel geleerd van mevrouw Kipp, met dubbel P. En van haar kinderen, Jimmy en Shirley. Geweldige mensen. Hart op de tong, hart van goud.

‘Zo’, zei ze een keer in plat Haags. ‘Ben jij nou nooit bang om een klap op je muil te krijgen?’ toen er weer eens gedoe was in de groep waar haar zoon het slachtoffer van was. Mevrouw Kipp was twee koppen groter dan ik, twee keer zo breed en ik denk zo sterk als Pippi. Ze werkte in de bouw geloof ik.

‘Nee, eigenlijk niet,’ antwoordde ik. ‘Risico van het vak’. En ik grijnsde er een beetje stom bij. Eerlijk gezegd omdat ik niet zo wist wat ik anders moest zeggen, maar het werkte.

Mevrouw Kipp barstte in een bulderlach uit, liet haar plu zakken en zuchtte toen diep.

‘Stelletje teringlijers zijn het af en toe hè?’ zei ze toen (ze bedoelde de kinderen denk ik).

‘Kom pik, we gaan naar huis’. (ze had het tegen Jimmy, die tijdens ons gesprek er een beetje bedremmeld bij stond.)

‘Tot morgen Rixta’. ‘Tot morgen juf’. ‘Tot morgen’.

Daar kon ik weer even mee doen die dag. Pffff….

Hoe ga jij om met ‘kritisch betrokken’ ouders? Misschien heb je al een drukke groep met veel uitdagingen en dan krijg je de ouders er ook nog gratis bij. Pffff… Daar zit je al helemaal niet op te wachten na een drukke, vermoeiende werkdag…

Mijn bedrijf heet IKSTA onderwijsadvies en ik werk met leerkrachten die voor uitdagende groepen staan. Op dit moment is mijn nieuwe website in de maak, maar ik kan jou en je groep ondertussen alvast wel verder helpen. Of hoe je omgaat met ‘lastige ouders’.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Of heb je een vraag?

Neem gerust contact op, dan kun je je verhaal even doen en krijg je wat tips waar je al meteen mee aan de slag kunt.

Groeten,

Rixta

PS. Wil je op de hoogte blijven van mijn ideeën, plannen en acties?

Ben je benieuwd naar mijn nieuwe website waar je straks vanalles kunt vinden over lastig gedrag in de klas? Over moeilijke groepen? Over omgaan met kritische ouders? Over wat wél werkt?

Of ken je iemand die dit misschien wel interessant zou kunnen vinden?

Dan zou ik het supertof vinden als je dit bericht zou liken en doorsturen of delen.

Laat je hieronder nog even een reactie achter? Dankjewel! ?

Over de schrijver
Reactie plaatsen