Rebellen

Ik ben de boeken aan het lezen van Lucinda Riley, de zeven zussen. Had er al zoveel over gehoord. Het boek lag bij mijn moeder en ze zei dat ze er voorlopig toch niet aan toe kwam, dus mocht ik m meenemen. Ik heb het eerste deel in een paar dag uitgelezen. Heerlijk boek. Over vervlogen tijden, over de liefde en over de rollen tussen man en vrouw. Godzijdank is er veel veranderd op dat vlak, in het westen van de wereld in ieder geval. Als oudste van een meidengezin, hebben wij die girlpower ook van onze moeder meegekregen. Dank je mam!

Laatst kwam ik op een school waar allemaal boekjes lagen over helden uit de geschiedenis. Ging allemaal over mannen. Serieus. We leven in 2020. Dus ik op zoek naar heldenverhalen over meisjes en vrouwen. Gevonden! Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes deel 1 en 2. Ik wilde dat scholen hier meer mee deden. Mannelijke helden, helemaal prima. Maar benoem onze vrouwelijke helden even. Voor het evenwicht in de wereld. Wordt tijd.

Om de daad bij het woord te voegen vertelde ik ’s avonds aan onze kinderen een spannend verhaal. Over 4 jongens die gered moesten worden. Door 4 meiden, tot de tanden bewapend. Op woeste paarden. (Tuurlijk). En een geit. En een vrouwelijke paarse draak die de jongens moest redden, samen met die meiden en die geit. Het was werd een interactief verhaal, met bijzondere plot-twists en natuurlijk liep het goed af. Voor deze keer…

De tijd dat prinsessen maar een beetje slachtofferig moeten gaan zitten wachten totdat heer prins het belieft om haar eens te komen redden is echt voorbij. Of dat wij vrouwen de mannen altijd maar als vanzelfsprekend moeten volgen, op welke manier dan ook.

De wereld bestaat uit mannen en uit vrouwen. (Met wat uitzonderingen op het gebied van transgenders etc. die wil ik hier niet uitsluiten). Laten we ervoor zorgen dat het onderwijs meer in balans komt. Leren leren met je gevoel, je handen, je lijf en je hoofd.

Geef kinderen rolmodellen aan wie ze zich kunnen spiegelen en met wie ze zich kunnen indentificeren. Laat ze hun zelfvertrouwen ontwikkelen, hun innerlijke wijsheid, hun kracht, hun talenten. Jongens en meisjes. Als gelijkwaardige mensen.

Het onderwijs wordt gedomineerd door vrouwen.

Het wordt tijd dat wij vrouwen opstaan en de regie pakken over ons onderwijs en laten zien hoe wij het zouden willen. Hoe wij het zouden inrichten. Wat wij de kinderen zouden willen leren.

Dus, meiden, laat je horen.

Wat zou jij anders willen in je onderwijs?

Wat zou je vandaag nog willen veranderen?

Waar zou jij vanaf vandaag mee stoppen?

Laat je horen in je reactie onderaan dit bericht!

En…

Wil je meer weten over?

– Een plek waar je met al je vragen terecht kan over rust, aandacht en lastig gedrag?

– Een plek waar je met elkaar als onderwijsprofessionals van gedachten kan wisselen over je onderwijs en wat je anders zou kunnen doen om onderwijs beter te laten aansluiten op de tijd van nu?

– Een plek waar je praktische tips en tools vindt voor in je klas op het moment dat jij (en je klas) dit nodig hebt?

– En nog veel meer…

Neem dan gerust even contact met me op, dan kijken we samen even verder.

Mocht je m nog niet hebben:

Hier vind je 5 gratis tips voor in de klas, speciaal in deze rare, onzekere tijden.

En heb je het idee dat meer onderwijsprofessionals die je kent dit artikel interessant zouden kunnen vinden? Dan zou ik het heel erg waarderen als je dit bericht zou liken en doorsturen!

Zo help jij mee aan een vorm van onderwijs die veel beter past bij wat er nu nodig is en dat kan ik niet alleen, dus dank voor je hulp alvast!

Groet,

Rixta

Over de schrijver
Reactie plaatsen