Los

In de vakantie kom je een beetje ‘los’.
Los van je werk, los van je huis (als je weggaat), los van dagelijkse handelingen en patronen.

 

Als je loskomt van alles waar je normaal gesproken middenin zit, creëer je een beetje afstand. En die afstand is handig omdat je dan de dingen wat helderder kunt zien.
Als je ergens met je neus bovenop staat, zie je niks, zeg maar.
En als je een paar stappen achteruit doet, dan zie je meer van het geheel. Kun je sommige dingen misschien beter relativeren, of zie je ineens iets dat je niet meer wil, of anders zou willen doen.

 

Ik denk dat het goed is om af en toe even vakantie te nemen. Niet alleen in de schoolvakanties, maar elke dag een beetje.
Zodat je zelf dagelijks een beetje afstand kunt nemen van alles om je heen.
Vooral als je het erg druk hebt. Misschien stress of spanning hebt. Of het gevoel hebt dat er zoveel moet. Juist dan is het belangrijk om even een moment in te bouwen van rust.
Een vakantiemoment tijdens je werkdag.

 

Zonde van je tijd? Geen geduld voor? Geen tijd? Beter even doordoen, zodat je het klaar hebt?
Dat zijn allemaal verhalen. Verhalen die je jezelf vertelt. Maar niet alle verhalen zijn waar.
Zeker niet die je jezelf vertelt.

 

Vele onderzoeken hebben uitgewezen dat wanneer je af en toe even rust neemt, even een moment van ‘niets doen’, even vakantie vieren tijdens je drukken werkdag, je je dan beter voelt, rustiger, meer ontspannen, meer alert, je kunt je daarna beter concentreren, je bent creatiever, je ziet ineens een oplossing voor een probleem waar je al dagen over nadacht, je voelt je fitter en energieker en je bent meer productief.  Kortom, je knapt er een stuk van op als je wél even pauze neemt, plus dat je daarna als een volledig opgeladen telefoon weer doorkan.

Dat zijn de feiten uit de onderzoeken. En die staan dus haaks op wat we zelf denken te weten. Fascinerend hoe dat werkt, vind ik.

 

Hoe je deze vakantiemomenten structureel inbouwt in je dagelijkse bezigheden, leer je in de nieuwe online Academie voor ontspannen onderwijs. Die start na de zomervakantie. Juist nu we allemaal nog geen idee hebben hoe het verder zal gaan met het coronavirus en de manier waarop we ons onderwijs zullen moeten vorm gaan geven na de vakantie, lijkt dit me een zeer waardevolle manier om elkaar te helpen en te ondersteunen.

Meer rust en aandacht, meer concentratie, meer emotionele veerkracht, meer vaardigheden op het gebied van sociaal emotioneel leren.

 

Hoe fijn zou dat zijn?

 

Ik zie het helemaal voor me. Leerkrachten en kinderen die weten hoe je goed voor jezelf kunt zorgen door af en toe even een vakantiemoment in te bouwen in hun drukke bezigheden op een dag. Die zorgen voor een scherpere focus, een betere concentratie en meer energie.
Zowel leerkrachten als kinderen met een stevige basis op het gebied van emotionele veerkracht, rust en aandacht.

We kunnen het ons permitteren dat er nog meer uitval gaat plaatsvinden in het onderwijs. We moeten zuinig zijn op de leerkrachten die we nog hebben.
Wie geeft onze kinderen straks anders les? We hebben allemaal ervaren hoe het is om onze kinderen zelf les te geven. En zelfs als die-hard onderwijsprofessional vond ik dat niet altijd even makkelijk.

Daarom heb ik in deze Academie voor ontspannen onderwijs, al mijn kennis, expertise en ervaring gecombineerd tot een uniek en vernieuwende manier van begeleiding en ondersteuning. Zodat je als leerkracht precies krijgt wat je nodig hebt en je direct toegang hebt tot informatie en begeleiding.

 

Meer info volgt binnenkort.

Geniet van je vakantie en neem een stukje van je rust straks weer mee terug op je werk.

Chill ze!

 

Groet,

Rixta

Over de schrijver
Reactie plaatsen